Uitslag Fotowedstrijd NRC – Blog over Downsyndroom

gewonnen of niet

WE HEBBEN GEWONNEN!!!!!!! JOAS HEEFT DE PUBLIEKSPRIJS GEWONNEN VAN DE FOTOWEDSTRIJD VAN HET NRC MET ALS THEMA ‘VAKANTIE’.

Hieronder het stukje geschreven door Jos Jagers – Bron: foto.nrc.nl 

‘Als hij zichzelf ziet, lacht hij de breedste lach die hij maar lachen kan’

„Joas is onze oudste zoon, hij is net vier jaar geworden”, vertelt Jeanine Boerendans uit Elburg. Samen met man Wilfred en hun kinderen Joas en zijn broertje Jens (bijna drie) vierde ze begin deze zomer vakantie op de Sprookjescamping bij Rheeze, in Overijssel. „Alles is daar gericht op kleine kinderen, met een waterparadijs, dansende sprookjesfiguren en theatershows. En op elk veldje is wel een speeltuintje. Joas was vaak op de schommel te vinden.”

Het was af en toe best druk, met twee van die jongens, moet Boerendans bekennen. „Vooral Joas is een heel energiek mannetje. Hij heeft het downsyndroom en daar moet je op vakantie toch rekening mee houden. Je let op dingen waar anderen misschien niet zo snel naar zouden kijken. Hij loopt nog weleens weg, bijvoorbeeld. Dus moet je ervoor zorgen dat hij de uitgang van het veldje niet kan zien, anders ben je hem kwijt. Maar de jongens vonden het er echt fantastisch. En als zij het naar de zin hebben, dan is het voor ons ook leuk.”

Elk dingetje, elke frats

Boerendans maakt veel foto’s, dagelijks zelfs. „Maar eigenlijk vrijwel alleen maar van de kinderen. Ik probeer alles vast te leggen, elk dingetje dat me opvalt, elke frats die ze uithalen. Joas vindt foto’s ook erg leuk, vooral selfies. Als ik de telefoon omdraai en hij zichzelf ziet, lacht hij de breedste lach die hij maar lachen kan.”

Ze fotografeert puur voor de hobby. „En altijd met de telefoon. We hebben thuis wel een camera liggen, maar daar doen we niet zoveel mee. Zonde misschien, maar met de telefoon werkt het gewoon zoveel makkelijker: even uploaden naar Facebook, even een fotootje naar iemand appen… Een telefoon heb je ook altijd bij je, op het verslavende af, maar een camera heb je echt niet de hele dag om je nek hangen.”

B-zonder

Boerendans werkt als cursuscoördinator bij een trainingscentrum voor de agrarische sector. Daarnaast is ze druk met haar website B-zonder, waar ze onder meer een blog bijhoudt over het downsyndroom. Veel van de foto’s die ze maakt, zijn daar ook terug te vinden. „Ik ben het blog in eerste instantie gestart omdat het erg therapeutisch werkt om alles van je af te schrijven. Maar vooral ook om de buitenwereld te laten zien wat het downsyndroom inhoudt en wat het voor ons betekent.”

Een extraatje

„De maatschappij heeft nog steeds zo’n verouderd beeld van wat mensen met het downsyndroom kunnen en willen, van de wensen en dromen die ze hebben. Ik wil laten zien dat we een gezin zijn als alle andere, maar dan met een extraatje. Ons motto luidt: ‘We are more alike than different.’  Uiteindelijk heeft elke vader en moeder als doel zijn of haar kind gelukkig te maken – of dat nu een beperking heeft of niet.”

Op haar website en de Facebookpagina valt binnenkort ongetwijfeld ook te lezen dat het feest is in huize Boerendans. “Ja, natuurlijk: we hebben een grote taart besteld met Joas’ foto erop. We gaan samen vieren dat we de fotowedstrijd hebben gewonnen!”

gewonnen of niet

  1. Margareth says:

    Gefeliciteerd, en weer een prachtig verhaal.

leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *