Is dit nu omdat hij ‘anders’ is? | Blog over downsyndroom

Laatst ging ik Joas ophalen van de opvang. Hij had een goede dag gehad en vrolijk liep hij met mij mee. ‘Ooeeeiii’ zei hij al zwaaiend naar de leidsters en op naar de uitgang.

Eenmaal buiten gekomen waren er tal van kinderen aan het spelen. De bal vloog voorbij, kinderen op skelters en in de speeltuin. Joas vindt dat prachtig. Al snel zag hij een fietsje staan en klom erop. Zucht.. dacht ik.. Ik had haast en wilde naar huis. Ik moest nog eten maken en aan het einde van de dag werk ik een beetje naar bedtijd toe zeg maar. Maar goed.. toe maar. ‘Kom maar Joas, deze kant op’ (richting de uitgang). En hij (loop)fietste achter me aan.

Na een paar stappen keek ik achterom en ik zag twee jongetjes rondom Joas en zijn fietsje drentelen. Elke keer de voeten voor de wielen zetten zodat hij niet verder kon. Dus ik loop terug en zeg: ‘Kom op jongens, dat is niet zo aardig.’ Joas volgt me naar het hek toe en ik pluk hem van het fietsje af. Samen doen we het hek open. Ik kijk achterom en zie die twee jongetjes bij het fietsje staan. Met z’n tweeën wijzen ze naar Joas en gniffelen met hun hand voor de mond. Mijn hart breekt, terwijl Joas nog even achterom kijkt en al zwaaiend en lachend ‘Ooooeeeei’ zegt tegen de jongetjes.

Hij verwelkomt iedereen met open armen in zijn leven.

Nu snap ik dat kinderen best hard kunnen zijn en vooral als ze  met vriendjes zijn. Maar ik kan het niet helpen dat ik me dan toch afvraag ‘Is dit nou omdat hij anders is?’ Of is het gewoon stoer-doenerij tegenover vriendjes? Is dit eenmalig? Of zal dit met regelmaat gebeuren? En waarschijnlijk stel ik me echt aan, maar je bent natuurlijk zo bang dat dit ooit gaat gebeuren. Misschien wat het gewoon helemaal niks en inderdaad gewoon kinderen die kinderen zijn.

Maar wat ik dan mooi vind is dat Joas in al zijn onschuldigheid en puurheid nog even zwaait naar ze. Joas die geen scheldwoorden kent, Joas die niet weet wat pesten is, Joas die iedereen met open armen verwelkomt in zijn leven. De kleine jongen die iedereen een high five en een knuffel wil geven. (En ja, ook hij kan een ettertje zijn). Misschien is het maar goed dat dit, voor nu, compleet langs hem heen gaat.

Time will tell!

Lees ook: Hoop is de zekerheid dat alles wat je doet zin heeft

Is dit nu omdat hij anders is

Volg ons op Facebook voor dagelijks leuke filmpjes: https://www.facebook.com/bzzonder

Volg onze story op Instagram: https://www.instagram.com/bzzonder

leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *